Η επίδραση του περιβάλλοντος στον τοκετό

Τα θηλαστικά, τόσο τα άγρια ​​όσο τα οικόσιτα, επιλέγουν ένα ασφαλές, προστατευμένο μέρος για να γεννήσουν τα μωρά τους - μόνα τους. Ενώ οι εσωτερικοι μηχανισμοί της γέννας είναι πολύπλοκοι, το συνολικό σχέδιο είναι απλό. 

Η ανενόχλητη μητέρα γεννά αποτελεσματικά και γρήγορα, καθώς νιώθει ασφαλής, και οι τελευταίες στιγμές της γέννησης είναι μια καταπληκτική προσπάθεια εξωθησης. 

Η Δυτική κουλτούρα έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην παθολογία και οι ιατρικές πτυχές της γέννησης κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, προωθουν έναν βαθια ριζωμενο φόβο και δυσπιστία στη διαδικασία του τοκετού. 

Σήμερα, το 96% των γεννήσεων λαμβάνουν  χώρα σε καταστασεις υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό να αποφευχθεί η καταστροφή σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. 

Ωστόσο, τα λαμπερά φώτα, οι θόρυβοι, οι συνεχείς διαταραχές και η έλλειψη της ιδιωτικής ζωής παρεμποδίζουν την αυθόρμητη, ακούσια διαδικασία της γέννησης. 

Το περισσότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, καθώς έχουν από τα υψηλότερα ποσοστα περιγεννητικής και μητρικής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Ακόμη και στην Αυστραλία, ένα στα τρία μωρά γεννιέται με καισαρική τομή, πολύ πάνω από τις διεθνείς συστάσεις. 

Οι άνθρωποι είναι τα μόνα θηλαστικά που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκεια του τοκετου. Και δυστυχώς, κανονικά στάδια του τοκετού δεν είναι πλέον υπαρκτα ή δεν αναγνωρίζονται από τους γιατρούς και τις μαίες.

Τι είναι το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρυου; 
Ο όρος '"αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρυου"χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960, όταν η Niles Νewton ερευνουσε την επίδραση του περιβάλλοντος στη γέννηση των ποντικών. Η έρευνά της έδειξε την αντιδραση των ποντικών στο φόβο και το άγχος από το περιβάλλον τους.

Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης κατά τα τέλη του τοκετου μπορεί να προκαλέσουν το εμβρυϊκή αντανακλαστικό εξώθησης. Αυτό το κύμα προκαλεί ισχυες, ταχείς συσπάσεις που μετακινουν το μωρό από την μήτρα προς το κανάλι γέννησης. Η πίεση του μωρού στον κόλπο διεγείρει τo αντανακλαστικό του ferguson , το οποίο είναι η ανεξέλεγκτη αποβολή του μωρού, που συμβαίνει όταν τα νεύρα στην πύελο διεγείρονται όπως το μωρό κατεβαίνει μέσα από το κανάλι γέννησης. 

Αυτη η  βιοανάδραση στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο για να απελευθερώσει περισσότερη ωκυτοκίνη, με συνέπεια δύο ή τρεις ισχυρές συστολές. Το μωρό γεννιέται γρήγορα και εύκολα, χωρίς την οικειοθελή εξώθηση από τη μητέρα. 

Πότε συμβαίνει το αντανακλαστικό εξώθησης του εμβρύου;
Ο Michel Odent, διάσημος Γάλλος μαιευτήρας, άρχισε να χρησιμοποιει τον συγκεκριμενο ορο στη δεκαετία του 1980 για τις γυναικες που ειναι σε τοκετο. Παρατηρησε ότι το εμβρυϊκο αντανακλαστικό εξώθησης μπορεί να προκληθεί από μια αίσθηση κινδύνου αργά στον τοκετο, όπου είναι πιο εφικτο να γέννηθει το μωρο από το να σταματήσει ο τοκετος, όπως θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του τοκετου αν υπάρχει μια απειλή.

Το εμβρυϊκο αντανακλαστικό εξώθησης μπορεί επίσης να προκύψει αυθόρμητα, όταν η μητέρα βίωσει μια εντελώς ανενόχλητη γεννα. Αισθάνεται εντελώς ασφαλής και υποστηρίζεται, έχει ιδιωτική ζωή και δεν ενοχλείται από το θόρυβο και τα λαμπερά φώτα. 

Είναι σπάνιο να δούμε το εμβρυϊκο αντανακλαστικό εξώθησης στιονοσοκομείο, όπου οι γυναίκες συχνά διαταράσσονται κατά τον τοκετο - είτε με διαδικασίες ρουτίνας ή παρεμβάσεις. Είναι πιθανό μια γυναίκα να βιωσει το αντανακλαστικο αν απειλείται με παρεμβάσεις ή αισθάνεται φόβο για την ασφάλεια του μωρού της στο τελευταίο στάδιο του τοκετού. 

Κατά τη διάρκεια του ενεργού τοκετού, η γυναίκα μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε κατάσταση ύπνου μεταξύ των συστολων. Μπορεί να υπάρχει μια παύση στην συστολες για λεπτά ή ώρες, λίγο πριν συμβεί το αντανακλαστικό γέννησης - αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για τους παροχους φροντίδας, οι οποίοι μπορεί να θέλουν να ελέγξουν τον καρδιακό ρυθμό του μωρού. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να το κάνουμε όσο αθόρυβα και διακριτικά γίνεται. 

Η έναρξη του αυθόρμητου αντανακλαστικού γέννησης μπορεί να συμβεί εντελώς ξαφνικά. Ένα τεράστιο κύμα αδρεναλίνης πλημμυριζει την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας και την ξυπνάει από την έκσταση του τοκετου.Ο Rachel Reed, συντάκτης της midwifethinking.com blog λέει, «η αδρεναλίνη είναι ο τρόπος της φύσης να καθαρισει τις 'ενδορφινικη'κατάσταση στην οποια εχει μπει η γυναικα, έτσι ώστε να μπορει να είναι σε εγρηγορση καθως το μωρό της φτάνει και να είναι έτοιμη να το προστατεύσει."

Συχνά, κατά τη διάρκεια αυτού του αντανακλαστικού οι γυναίκες εκφράζουν φόβους είναι συγκλονισμένες από όλα (δηλαδή «είναι πάρα πολύ, δεν μπορώ να το κάνω, θέλω να πεθάνω»). Μπορούν να προχωρήσουν σε μια όρθια θεση ή να κλίνουν προς τα εμπρός από μια σειρά έντονων και ακούσιων συσπάσεων,που κινουν το μωρό έξω από τη μήτρα με τρεις ή τέσσερις αποβλητικες προσπάθειες. Δεν υπάρχει «πιέστικη/εξωθητικη" προσπάθεια από τη μητέρα. 

Οι περισσότεροι πάροχοι φροντίδας και μαίες ενστικτωδώς θα προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τις γυναίκες, όταν εκφράσουν το φόβο και την αβεβαιότητα. Οι φροντιστές μπορεί να αρχίσουν να λένε στη μητέρα να πιέσει ή να μην ωθήσει, ή να προτείνουν κολπικό έλεγχο για να δουν αν είναι πλήρης η διαστολή. Όλες αυτές οι προσπάθειες να αξιολογήσουν την κατάσταση, μπορεί να επηρεάσουν το αντανακλαστικό γέννησης, καθώς διεγείρουν τη «σκέψη του εγκεφάλου» της μητέρας, δηλ το νεοφλοιό.

Η απελευθέρωση αδρεναλίνης και ο τερματισμός του τοκετου είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που ήταν απαραίτητο για την εξέλιξη των ειδών. 

Δεν απαιτείται πλεον για να γεννησουν οι ανθρωποι, αλλά η αντιδραση εξακολουθεί να είναι παρούσα, και αν ενεργοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να επιτρέψει στις γυναίκες να γεννήσουν τα μωρά τους εύκολα και με ασφάλεια. Συχνά αυτό το αντανακλαστικό λείπει από τον κολπικό τοκετό , πραγμα που οφείλεται σε περιττές επεμβάσεις ή ενοχλησεις προς τη μητέρα κατά τη διάρκεια του τοκετου. Οι γυναίκες επιλέγουν να γεννήσουν στα νοσοκομεία, επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο, αλλά θα πρέπει να έχουν επίγνωση των επιπτώσεων του περιβάλλοντος τους στη φυσική διαδικασία της γέννησης. 

Μεταφραση: Μιρελλα Μανεση
Πηγη: http://www.bellybelly.com.au/birth/fetal-ejection-reflex-what-is-it-and-how-does-it-happen/

Δεν υπάρχουν σχόλια: