Πόσο συχνά πρέπει να θηλάζει ένα μωρό;

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό! Με βάση αυτό, τα υγιή τελειόμηνα μωρά μπορούν να θηλάσουν τόσο συχνά ή σπάνια, όπως: κάθε ώρα ή κάθε τέσσερις ώρες, 
 LLLI Breastfeeding Answer Book (BAB) Third Revised Edition, page 26. Daily breastfeeding patterns will vary from baby to baby and from day to day.

Πολλές μητέρες εκπλησονται με το πόσο γρήγορα και εύκολα αφομοιωνεται το μητρικό γάλα ~συνήθως εντός 90 λεπτών από τον τελευταιο θηλασμό~. Αντί να παρακολουθείτε το ρολόι, συνιστάται να προσέχετε τις ενδείξεις που δείχνουν πως το νεογέννητό σας είναι πεινασμένο, όπως τα αντανακλαστικά , το μάσημα / πιπίλισμα των χεριων ή των δαχτυλων, ή το κλάμα.

Οι μητέρες μπορούν να ακολουθήσουν το μωρό τους ως προς το πόσο συχνά πρεπει να θηλάσουν. Τα μωρά που θηλάζουν αυτορυθμίζονται , δηλαδη παίρνουν ό, τι χρειάζονται σε κάθε γεύμα, και από κάθε μαστό. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα υγιή, τελειόμηνα νεογνά να θηλάζουν οκτώ έως δώδεκα φορές σε κάθε περίοδο 24 ωρών. Αυτό ισοδυναμεί με θηλασμό ανά 2 με 3 ώρες.

Έτσι, αν το μωρό σας δεν θηλάζει τουλάχιστον οκτώ έως δώδεκα φορές σε μια περίοδο 24 ωρών στις πρώτες εβδομάδες, μπορεί να χρειαστεί να το ξυπνήσετε για να θηλάσει πιο συχνά. Είναι σημαντικό να ξυπνάτε το μωρό σας για θηλασμό, όταν είναι απαραίτητο, ώστε το μωρό σας να αποκτήσει το απαραίτητο βάρος.

Μερικές μητέρες ανησυχούν όταν το παιδί τους θέλει να θηλάσει πιο συχνά από κάθε δύο ώρες. "Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, πολλά μωρά κάνουν αυτό που ονομάζεται«cluster feeding» ('μαζικοί θηλασμοί') ' όπου η απόσταση μεταξύ των θηλασμών είναι πιο κοντινή σε ορισμένες ώρες της ημέρας (συνήθως το βράδυ) και μεγαλύτερη σε άλλες ¨(BAB, σελ 36.). Αυτή η μεταβλητότητα στη συχνότητα είναι φυσιολογική. Επιπλέον, πολλά προβλήματα θηλασμού - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποδίδονται σε «πάρα πολύ γάλα" ή "δεν είναι αρκετό το γάλα" - επιλύονται με πιο συχνούς θηλασμούς.


Τα μωρά που θηλάζουν συχνά (εφ 'όσον αποδεδειγμένα πιάνουν τη θηλή σωστά) έχουν την τάση να πίνουν πολύ γάλα, επειδή η παραγωγή της μητέρας τους έχει ενισχυθεί από τη συχνη διέγερση. Η έρευνα δείχνει ότι ο περιορισμός του χρονικού διαστήματος στο στήθος και την παράταση του χρόνου μεταξύ τάισματος (δηλαδη λιγότερο συχνα  γεύματα που διαρκούν λιγότερο) μπορεί να μειώσει όχι μόνο την προσφορά γάλακτος της μητέρας, αλλά και την περιεκτικότητα του γαλακτος της σε λίπος - με αποτέλεσμα ένα πεινασμένο μωρό που κλαίει.

Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν και τα στομάχια τους γίνονται μεγαλύτερα, είναι φυσικό να αραιώνουν τα γεύματα τους και να αναπτύσουν πιο τακτικές συνήθειες διατροφής. Τα άλματα ανάπτυξης μπορεί να τις διαταράξουν , αλλά συνήθως είναι κάτι σύντομο. 

Mετάφραση: Μιρέλλα Μάνεση
απο LLLI

Δεν υπάρχουν σχόλια: