Οι επιπτωσεις της επισκληριδιου στο νεογνο

Υπάρχουν πολλές διαμάχες για την μαιευτική φροντίδα. Το φάσμα των συζητήσεων ξεκινά από εκείνους που πιστευουν πως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν παρεμβατική μαιευτική φροντίδα και φτάνει έως τους υποστηρικτές του τοκετου στο σπίτι. Ωστόσο, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα είναι η επισκληρίδιος αναισθησία. 

Τη φλόγα της διαμάχης για την επισκληριδίο τροφοδοτούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις που δημοσιεύονται σε περιοδικά έναντι εκείνων σε άλλα ιατρικά περιοδικά, όπως νοσηλευτικής, μαιευτικής κοκ

Στα περισσότερα νοσοκομεία οι επιτοκες γυναίκες που έχουν λάβει επισκληρίδιο αναισθησία βρισκοντα καθηλωμένες στο κρεβάτι, δεδομένου ότι δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται στα πόδια τους για σταθερότητα. Αυτό μπορεί να περιορίσει σοβαρά τις κινήσεις και τις στάσεις τους.
Επιπλέον, τα νοσοκομεία μπορεί να έχουν μια πολιτική κατα την οποία όλες οι επιτοκες γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ειδικά επισκληρίδιο αναισθησία , να πρεπει να έχουν εσωτερική παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού.Αυτό απαιτεί το σπάσιμο του αμνιακού σάκου ή των μεμβράνων σε μια διαδικασία γνωστή ως αμνιοτομή. 

Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν ή να διεγείρουν τον τοκετό με Pitocin μετά την επισκληρίδιο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η επισκληριδιος επιβραδύνει τον τοκετό ορισμένων γυναικών - καθιστα τον τοκετό μεγαλυτερο σε διαρκεια και πιο δύσκολο για το σώμα της γυναίκας (1)

 Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την επισκληρίδιο αναισθησία με την αναγκαιότητα βοήθεια ςστον τοκετο ή τη χρήση των λαβίδων ή της αναρρόφησης κατά τη διάρκεια των εξωθήσεων (2).

Ερευνητές έδειξαν επίσης σε μια μελετη ότι το 88% των γυναικών που ζήτησαν επισκληρίδιο για τον πόνο, ανέφερε ότι , παρά την μείωση της έντασης του πόνου, είναι λιγότερο ικανοποιημένες με την εμπειρία τοκετού τους από εκείνες που δεν το έκαναν. Τα αποτελέσματα έρευνας προ-τοκετού δείχνουν ότι η αδυναμια αίτησης επισκληριδίου λογω της ανησυχίας των μητερων σχετικά με την επισκληρίδιο και την επίδρασή της στο μωρο -μεγαλυτερης αποτι αναμενοταν γισ τον πονο τοκετου- μπορεί να ειχε ως αποτελεσμα μεγαλυτερη διαρκεια τοκετού. (3)

 Επισκληρίδιος αναισθησία προκαλεί επίσης πτώση στην πίεση του αίματος της μητέρας, έτσι 1000 ml από ενδοφλέβια υγρά χορηγούνται πριν από ή/και κατά τη χορήγηση της αναισθησίας. 

Για το νεογέννητο, οι επιπτώσεις της επισκληρίδιου αναισθησίας είναι πιο επικίνδυνες. Οι γυναίκες που έχουν την επισκληρίδιο είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν πλήρως στις πρώτες ημέρες και είναι πιο πιθανό να σταματήσουν το θηλασμό κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες λόγω του οτι το νεογνο θα έχει δυσκολία στο συντονισμό τοποθέτησης και πιπιλισματος. (4)

Η ωκυτοκίνη και η προλακτίνη διεγείρουν την εξώθηση του γάλακτος και την παραγωγή γάλακτος κατά το θηλασμό Όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός επισκληριδίου και ωκυτοκινης κατά τη διαδικασία του τοκετού ~κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά~ επηρεάζονται τα ενδογενή επίπεδα ωκυτοκίνης αρνητικά. Ετσι επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή γάλακτος. (5)

Αμέτρητες άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της Εφημερίδας της American Board of Family Medicine και ο Δρ Sarah Buckley . όλα τονίζουν την επικίνδυνη επίδραση της επισκληρίδιου για το θηλασμό και το νεογέννητο 

Τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να είναι μια ενοχλητική αλήθεια. 


Μετάφραση : Μιρέλλα Μάνεση

Αναφορές/πηγές:
(1)(Mayberry, L.J., Clemmens, D., De, A. Epidural analgesia side effects, co-interventions, and care of women during childbirth: a systematic review. American Journal of Obstetrics & Gynecology. 2002 May;186(5 Suppl Nature):S81-93.)

(2) (Torvaldsen, S., Roberts, C.L., Bell, J.C., Raynes-Greenow, C.H. Discontinuation of epidural analgesia late in labour for reducing the adverse delivery outcomes associated with epidural analgesia. Cochrane Database Systematic Review. 2004 Oct 18;(4):CD004457.)

(3).(Kannan, S., Jamison, R.N., Datta, S. Maternal satisfaction and pain control in women electing natural childbirth. Regional Anesthesia and Pain Medicine. 2001 Sep-Oct;26(5):468-72.)

(4)(Torvaldsen, et al. Intrapartum epidural analgesia and breastfeeding: a prospective cohort study. International Breastfeeding Journal 2006 Dec 11; 1:24

(5) Effects of intrapartum oxytocin administration and epidural analgesia on the concentration of plasma oxytocin and prolactin in response to suckling during the second day postpartum. Breastfeeding Medicine 2009 June; 4(2): 71-82.


απο εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: