Καισαρική Τομή και Θηλασμός

Η καισαρική τομή δεν είναι λόγος να μη θηλάσει μια μαμά. Συμφωνα με πολυάριθμες έρευνες η γέννηση με καισαρική τομή είναι παράγοντας κινδύνου για αυξημένα πρώιμα προβλήματα θηλασμού, αυξημένη συχνότητα πρόωρου αποθηλασμού, μειωμένη συχνότητα αποκλειστικού θηλασμού και μειωμένη συνολική διάρκεια θηλασμού. Παρόλα αυτά με σωστή ενημέρωση και υποστήριξη μια μητέρα μπορεί να θηλάσει επιτυχώς το μωρό της από την πρώτη κιόλας στιγμή.,

Τα προβλήματα μπορεί να είναι εντονότερα όταν ο τοκετός έγινε σε μικρή εβδομάδα κύησης (<39 εβδ), όταν χρησιμοποιήθηκε ολική αναισθησία και όταν το περιβάλλον του μαιευτηρίου και οι τακτικές που ακολουθούνται είναι μη φιλικές προς τα βρέφη (πρώιμος αποχωρισμός από τη μαμά, μη θηλασμός την πρώτη ώρα από τη γέννηση, μπάνιο του νεογνού, οχι rooming in , απαγόρευση επαφής της μαμας με το πρώρο μωρό που νοσηλεύεται, ωράρια επαφής της μαμάς με το μωρό της κοκ)

Παίρνοντας κάποια μέτρα πριν τον τοκετό η μητερα μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Μπορείτε να κάνετε το προσωπικό σας ''ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ''  που περιγράφει τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας σχετικά με τη γέννηση του μωρού σας και την παραμονή σας στο νοσοκομείο. Ίσως κάποιος στο νοσοκομείο, όπως μια σύμβουλος θηλασμούς ή η μαία σας ή μια βοηθός μητροτητας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει με αυτό. Συζητήστε το ΠΛΑΝΟ ΤΟΚΕΤΟΥ με το γιατρό σας και ζητηστε να βάλει την υπογραφή του σε αυτό. Κάντε αντίγραφα για το γιατρό σας, για το νοσοκομείο, και να έχετε μαζί σας όταν θα πάτε για να γεννήσετε το μωρό σας.

Μια καλή ερώτηση προς το γιατρό σας είναι η εξης: "Τι είδους αναισθησίες είναι διαθέσιμες και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να τις χρησιμοποιήσω;" Με την επισκληρίδιο αναισθησία μπορείτε να είστε ξύπνια αμέσως μόλις βγει το μωρό σας και να το τοποθετήσετε κατευθείαν στο στήθος σας όντας στο χειρουργικό τραπέζι. Επίσης θα μπορείτε να το έχετε μαζί σας αγκαλιά ή να θηλάζει και στην αίθουσα ανάνηψης. Ωστόσο,θα χρειαστείτε βοήθεια από το σύντροφό σας, μια βοηθό μητρότητας , μια μαία ή μια νοσηλεύτρια. Μετά από μια καισαρική τομή ο νοσοκομειακος εξοπλισμός της επισκληριδίου σας μπορεί να περιορίζει τις κινήσεις σας, έτσι ώστε να χρειαστεί να θηλάσετε ξαπλωμένη ανάσκελα . Έχοντας τοποθετήσει κατάλληλα τα μαξιλάρια ωστε να είστε ανετα εσείς και το μωρό σας θα ειστε σε θεση να θηλάσετε αμέσως.



Κατά τις πρώτες ώρες μετά τη γέννηση του μωρού σας μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια, ειδικά εάν είχατε μια καισαρική τομή. Μάθετε αν ο πατέρας του μωρού ή ένα άλλο άτομο μπορεί να μείνει μαζί σας στο δωμάτιό σας, ώστε να μπορείτε να έχετε βοήθεια όποτε θέλετε να σηκώσετε το μωρό,όταν θέλετε να αλλάξετε θέση, να του αλλάξετε πάνα, και ούτω καθεξής. Θα εκπλαγείτε από το πόσο γρήγορα μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά χωρίς βοήθεια. 

Έχοντας ένα άτομο στο δωμάτιό σας θα σας βοηθήσει να θηλάσετε το μωρό σας ικανοποιητικά . Ο συχνός και ανεμπόδιστος θηλασμός είναι το κλειδί της επιτυχίας ώστε να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα και να κάνετε μια καλή αρχή.

Συνήθως, τα φάρμακα που μπορεί να δοθούν μετά από καισαρική τομή (παυσίπονα και αντιβιοτικά) είναι συμβατά με το θηλασμό. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, μπορείτε να ζητήσετε να παρακάμψετε ή να αναβάλετε τις δόσεις των φαρμάκων του πόνου, αν αισθάνεστε ότι μπορείτε χωρίς αυτά. 
Στα ελληνικά μαιευτήρια συνηθίζετε μετά απο καισαρική τομή να δίνεται ένα φάρμακο που προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα ώστε να αποβληθούν τα λόχεια και να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος. Στην περίπτωση που η μητέρα θηλάζει την ίδια δουλειά που θα έκανε το φάρμακο , κάνει ο θηλασμός καθώς κατά τη διάρκεια του η μήτρα συσπάται. Επιπλέον το συγκεκριμένο φάρμακο καθυστερεί την γαλακτοπαραγωγή δημιουργώντας πρόβλημα στην έναρξη του θηλασμού. Μιλήστε με τον γιατρό σας από νωρίς για την επιθυμία σας να θηλάστε καθώς και για τη χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. 

Άλλη μια πρόκληση αμέσως μετά από μια καισαρική τομή είναι η τοποθέτηση του μωρού στο στήθος. Χρησιμοποιείστε πολλά μαξιλάρια για να υποστηρίξετε το μωρό σας και το σώμα σας σε διάφορες θέσεις που σας βολεύουν. Τα μαξιλάρια είναι τα πολύτιμα "αξεσουάρ θηλασμού" σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσετε τυλίγμένες πετσέτες ή κουβέρτες. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε με διάφορες θέσεις για να δειτε  τι θα λειτουργήσει καλύτερα για σας. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο μαξιλάρι θηλασμού.

ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

ΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ



Σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη και εγκατάσταση του θηλασμού είναι η ψυχολογία της μητέρας. Η επιλόχειος κατάθλιψη, η αίσθηση της μητέρας ως ασθενή και η δυσάρεστη εμπειρία τοκετού δρούν αρνητικά στην έναρξη του θηλασμού και σχετίζονται με τον πρόωρο αποθηλασμό.

Τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι αφιερωθείτε αποκλειστικά στο νέο σας ρόλο. Ζητήστε απο κάποιον φίλο ή συγγενή να αναλάβει τις βασικές δουλειές του σπιτιού και το φαγητό. Θα χρειαστείτε καλό σπιτικό φαγητό , ξεκούραση και ησυχία. Μπορείτε να έχετε φτιάξει μερίδες φαγητού πριν γεννήσετε και να τις έχετε βάλει στην κατάψυξη. Δώστε στους κοντινούς σας ανθρώπους να καταλάβουν ότι δεν είστε εκεί για να δέχεστε επισκέψεις και να συμπεριφέρεστε ως οικοδέσποινα. Θέλετε το χώρο και το χρόνο σας. 

Να έχετε πάντοτε κοντά σας σε απόσταση που τα φτάνετε χωρίς να φύγετε από τη θέση σας:

  • ένα ποτήρι νερό
  • τα μαξιλάρια σας 
  • το κοντρολ της τηλεόρασης ή τα βιβλία σας 
  • ένα τηλέφωνο
  • μερικές πάνες του μωρού σας 
  • μια πετσετούλα 

Καλό θα είναι να βρίσκεται κάποιος μαζί σας για όσες  μέρες χρειαστείτε για να σας δίνει το μωρό σας όποτε είναι αναγκαίο.
Το μπανάκι του μπορεί να γίνει στο χώρο που βρίσκεστε. Ζητήστε απο κάποιον να φέρει την μπανιέρα του δίπλα σας. Γεμιστε με νερό και λίγες σταγόνες ελαιόλαδου , χαμηλώστε τα φώτα και βυθίστε απαλά το σωματάκι του μωρού σας κρατώντας το κεφαλάκι του και χαιδεύντας το.

Χαλαρώστε και απολαύστε το!
Εδω μπορείτε να μάθετε τα βασικά για το θηλασμό: ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣκαι εδω μπορείτε να δείτε ολες τις αναρτήσεις της κατηγορίας ΘΗΛΑΣΜΟΣ του gunaikakaimama

Παρακολουθώντας μια συνάντηση του Συνδέσμου Θηλασμου στην περιοχη σας μπορείτε να γνωρίσετε μαμάδες με διαφορετικές εμπειρίες τοκετού καθώς και να ενημερωθειτε από τις Συμβούλους Θηλασμού της ομαδας για οποιες απορίες έχετε
Μπορείτε να ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των συναντήσεων εδω

Mιρέλλα Μάνεση




Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια: