κεχρωσμενα υγρα και εισροφηση μηκωνιου

Το μηκώνιο είναι η πρώτη μορφή κοπράνων των θηλαστικών. Έχει πράσινο σκούρο χρώμα και κολλώδη υφή, σαν πίσσα. Αποτελείται από εντερικά επιθηλιακά κύτταρα, εμβρυικό χνούδι, βλέννα, αμνιακό υγρό, χολή και νερό.
Συνήθως η πρώτη κένωση εμφανίζεται μετά τη γέννηση, όμως σε 13% εμφανίζονται κεχρωσμένα υγρά που σημαίνει ότι κάποιος βαθμός κένωσης προηγήθηκε του τοκετού.

Η ενδομήτρια ή περιγεννητική υποξία προκαλεί κινητοποίηση του εντέρου και χάλαση του πρωκτικού σφιγκτήρα. Όμως, η εμφάνιση κεχρωσμένων υγρών δεν είναι απαραίτητα παθολογική, καθώς όσο προχωράει η εγκυμοσύνη τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για απελευθέρωση μηκωνίου στο αμνιακό υγρό. Η χρώση, ανάλογα με την ποσότητα του μηκωνίου και του αμνιακού υγρού ποικίλει από ελαφρά κίτρινη μέχρι σκούρα πράσινη. Συνήθως δεν υπάρχουν στερεά, όμως σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζονται κομμάτια πηκτού μηκωνίου σε μορφή μπιζελιού. Αυξημένη πιθανότητα για κεχρωσμένα υγρά υπάρχει σε περιπτώσεις ανεπάρκειας πλακούντα, υπέρτασης της εγκύου ή προεκλαμψίας, ολιγοϋδράμνιου (μικρού όγκου αμνιακού υγρού), καπνίσματος ή χρήσης κοκαΐνης από τη μητέρα.

Η εμφάνιση κεχρωσμένων υγρών κατά τον τοκετό δεν σημαίνει απαραίτητα εμβρυική δυσφορία. Σε έντονη χρώση, το NICE συνιστά διαρκή παρακολούθηση με καρδιοτοκογράφο και εφόσον υπάρχουν και άλλα σημεία δυσφορίας συνιστά ανάλυση αίματος ώστε να αποφασιστεί (αν το pH είναι χαμηλότερο του 7,21) αν χρειάζεται επείγουσα καισαρική.

Αμέσως μετά τον τοκετό εκτιμάται η κατάσταση του νεογνού βάσει της κλίμακας APGAR, που μετρά το χρώμα, τον μυικό τόνο, τους σφυγμούς και την αναπνοή και ανάλογα αποφασίζονται οι αναγκαίες ιατρικές πράξεις. Ο βασικός φόβος είναι η εισρόφηση μηκωνίου κατά την έναρξη της αναπνοής στη διάρκεια του τοκετού (η κατάποση μηκωνίου δεν συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία του νεογνού).

Πάλι βάσει των οδηγιών του NICE, εφόσον το νεογνό είναι σε καλή κατάσταση (APGAR σκορ>5) δεν χρειάζεται καθαρισμός ανώτερου αναπνευστικού με αναρρόφηση και το παιδί παρακολουθείται για αναπνευστική δυσχέρεια την πρώτη ώρα και μετά κάθε δύο ώρες για τις πρώτες 12 ώρες. Άμεση αναρρόφηση χρειάζεται εφόσον παρατηρηθούν αίμα ή πήγματα μηκωνίου στο στόμα ή το φάρυγγα, ώστε να προληφθεί η μετακίνηση τους στα βρογχιόλια. Εφόσον το νεογνό εμφανίζει χαμηλή βαθμολογία APGAR γίνεται άμεσα διεξοδικός καθαρισμός των αεροφόρων οδών και συνίσταται εισαγωγή στην ΜΕΝΝ για υποστήριξη του αερισμού των πνευμόνων, χορήγηση επιφανειοδραστικής ουσίας και παρακολούθηση της γενικής πορείας του νεογνού. Αντιβίωση δεν συνίσταται ως ρουτίνα, χορηγείται εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις.

Επιπλοκές της εισρόφησης μηκωνίου είναι η χημική πνευμονία (κυρίως λόγω των χολικών αλάτων που περιέχει το μηκώνιο), το σύνδρομο νεογνικής αναπνευστικής δυσχέρειας (που εμφανίζεται στις πρώτες 4 ώρες από τη γέννα και σταδιακά επιδεινώνεται σε 2-3 μέρες), η παραμένουσα πνευμονική υπέρταση νεογνού (κατά την οποία λόγω αντιστάσεων στους πνεύμονες του νεογνού δεν αποκαθίσταται η πνευμονική κυκλοφορία του αίματος, με συμπτώματα ελλιπούς οξυγόνωσης) και η δευτεροπαθής χρόνια πνευμονοπάθεια.


απο την ομαδα ''ENCA Hellas-Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: