Επισκληριδιος και εμβρυο



Αρχικά δυο λόγια για τη φυσιολογία του τοκετού: Οτοκετός είναι σχεδόν καθολικά άβολος για τις μητέρες, και συχνά επώδυνος για τα μωρά. Ένας από τους τρόπους που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον πόνο είναι να παράγουμε βήτα-ενδορφίνη.Η Β-ενδορφίνη είναι μια οπιούχα ουσία -όπως η χημική ουσία του εγκεφάλου - η οποία είναι υπεύθυνη για το λεγόμενο «runner's high" Μειώνει τον πόνο και αυξάνει τα όμορφα συναισθήματα.

Σε έναν τυπικό τοκετό, ο πόνος αυξάνεται με το χρόνο. Καθώς αυξάνεται ο πόνος, η παραγωγή της βήτα-ενδορφίνης αυξάνεται επίσης. Οι μητέρες και τα μωρά παράγουν και οι δυο βήτα-ενδορφίνη. Η βήτα-ενδορφίνη που παράγεται από τη μητέρα περνάει και στο μωρό μέσω του πλακούντα.

Κατά τη στιγμή της γέννησης, ο πόνος του τοκετού ξαφνικά και δραματικά μειώνεται για την μητέρα. Οι μητέρες και τα μωρά έχουν πλημμυρίσει με ενδορφίνες που, με λίγο έως καθόλου πόνο, προκαλούν ευφορία.

Γνωρίζουμε ότι οι ενδορφίνες δημιουργούν μια κατάσταση εξάρτησης. Μετά από έναν ιατρικά ανενόχλητο τοκετό ,η μαμά και το μωρό θα προσπαθήσουν επανειλημμένα να αναδημιουργήσουν την αρχική ευφορία της γέννησης με τη στενή επαφή του δέρματος. Γνωρίζουμε ότι τα μωρά χρειάζονται αυτή την επαφή για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν κανονικά.

Μερικές φορές τα μωρά πληγώνονται κατά τη διαδικασία της γέννησης. Είναι προφανές, όταν βγαίνουν με οίδημα, μώλωπες ή σπασμένα οστά. Μερικές φορές εμφανίζονται φοβισμένα ή σοκαρισμένα. Σε εκείνη την στιγμή υποτίθεται ότι πρέπει να στηριχθούν σε μια επιπλέον ώθηση των ενδορφινών από τις μητέρες τους.


Η αλήθεια:Οι μητέρες που κάνουν επισκληρίδιο συνήθως νιώθουν λίγο έως καθόλου πόνο στον τοκετό τους. Αν οι μητέρες βιώνουν λίγο έως καθόλου πόνο, τότε παράγουν λίγο έως καθόλου βήτα-ενδορφίνης. Όταν οι μητέρες παράγουν λίγο εως καθόλου βήτα-ενδορφίνη, τα μωρά τους έχουν πιο επώδυνες γεννήσεις.Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι ακραίος. Αυτός ο πόνος μπορεί να παρέμβει στο δεσμό με τη μητέρα. Δεν υπάρχει καμία κατάσταση ευφορίας για τη μαμά ή το μωρό. Δεν έχουμε ιδέα ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες αυτού στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.



Μεταφραση: Μιρέλλα Μάνεση
απο εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: