καπνισμα και εμβρυο




ΕΝΘΕΤΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ



Περίπου το 20% των Ελληνίδων καπνίζει στην αρχή της εγκυμοσύνης ποσοστό που μειώνεται στο 5% μετά τον δεύτερο μήνα. Συχνότερα καπνίζουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μικρότερες των 25 χρόνων γυναίκες.




Οπως αναφέρει η Μαρία - Αδαμαντία Μαλλιαρού,παιδίατρος, της Α Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία", το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί μία ολέθρια συνήθεια με πολλές σοβαρές επιπτώσεις για το έμβρυο.


" Ο πλακούντας που προστατεύει το έμβρυο από πολλές βλαβερές ουσίες, φαίνεται ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν εμποδίζει το έμβρυο από το να καπνίζει. Είναι γνωστό ότι ο καπνός του τσιγάρου είναι μείγμα αερίων και λεπτών σταγονιδίων πίσσας που περιέχει περί τις 4.000 διαφορετικές ουσίες. Από τις ουσίες αυτές άλλες είναι ερεθιστικές των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος άλλες είναι καρκινογόνες και άλλες ασκούν έντονη φαρμακολογική δράση.

Γνωστό είναι επίσης από παλιά ότι το κάπνισμα της εγκύου είχε σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται λιποβαρή νεογνά,δηλαδή νεογνά με μικρό βάρος γένησης.Τα λιποβαρή νεογνά θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση.

Σήμερα που η έρευνα γύρω από το θέμα του καπνίσματος της εγκύου έχει προχωρήσει,απέδειξε ότι το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσει και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις στα έμβρυα.Ετσι εκτός από το μικρό ( συχνά κάτω από 2.500 gr) βάρος γέννησης,το κάπνισμα επηρεάζει το ύψος των παιδιών,τη διανοητική τους ανάπτυξη, αυξάνει το ποσοστό περιγεννητικής θνησιμότητας,αυξάνει τους κινδύνους της κύησης σε γυναίκες που έχουν και κάποια άλλα επιβαρυντικά στοιχεία (π.χ μεγάλη ηλικία), αυξάνει την πιθανότητα για προωρότητα, αιμορραγία,αυτόματη αποβολή, προδρομικό πλακούντα,πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα. 

Επίσης το κάπνισμα της εγκύου έχει συσχετισθεί με το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών,με τερατογένεση, με ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Τα παιδιά των καπνιστριών αποκτούν κατά μέσο όρο το ίδιο βάρος με τα υπόλοιπα παιδιά στα πρώτα τους γεννέθλια, γεγονός που επίσης δείχνει ότι μετά τη γέννηση τους απαλάσσονται από κάποιον επιβαρυντικό παράγοντα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ύψος τους που εξακολουθεί να υπολείπεται.

Οσον αφορά στη διανοητική τους ανάπτυξη,βρέθηκε ότι υστερούν από τα υπόλοιπα παιδιά των μη καπνιστριών,κατά 4 μήνες ως προς την ικανότητα ανάγνωσης και κατά 5 μήνες ως προς την μαθηματική ικανότητα".

Η κ Μαλλιαρού επισημαίνει ότι ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί όλες αυτές οι διαταραχές στα παιδιά, δεν έχει ακριβώς διαπιστωθεί.
"αίνεται όμως ότι το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση των αγγείων του πλακούντα με επακόλουθο να μειώνεται η ροή του αίματος σε αυτόν και έτσι στο έμβρυο προσφέρονται μειωμένες θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο.Λόγω δε του αυξημένου μονοξειδίου του άνθρακα που περιέχει το αίμα της καπνίστριας,το έμβρυο βρίσκεται σε μόνιμη ενδομήτρια υποξία.Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την ταχυκαρδία και την παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης που ακολουθούν το κάπνισμα κάθε τσιγάρου από την έγκυο,καταλαβαίνει τη σημαντική επίδραση του καπνίσματος στην εμβρυική ζωή.




Η βλαπτική επίπτωση του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη φαίνεται ότι είναι τόσο σημαντική που πλέον τα νεογνά των καπνιστριών χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένο σύνδρομο,που ονομάζεται "Fetal tabacco syndrome", δηλαδή εμβρυικό σύνδρομο καπνίσματος.


Ο αριθμός των τσιγάρων συσχετίζεται με την ένταση των συμπτωμάτων που θα αναπτύξει το έμβρυο.Το έμβρυο μιας βαρειάς καπνίστριας κινδυνεύει περισσότερο από αυτής που καπνίζει λίγα τσιγάρα.Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ασφαλή αριθμό τσιγάρων.Σίγουρα είναι προτιμώτερο η έγκυος να καπνίζει λίγο παρά πολύ. Η συμβουλή είναι : ΔΙΑΚΟΠΗ του καπνίσματος κατά την εγκυμοσύνη.
Αν καταργηθεί το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη θα αποφεύγονται:11% των εμβρυικών θανάτων και 5% των νεογνικών θανάτων κάθε χρόνο".

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία και για το παθητικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, δηλαδή για την έγκυο που δεν καπνίζει η ίδια αλλά ζει σε περιβάλλον καπνιστών.
Αλλά και το παθητικό κάπνισμα καταλήγει η κ Μαλλιαρού προκαλεί προβλήματα στο έμβρυο. "Η έρευνα π.χ απέδειξε ότι τα παιδιά πατεράδων που είναι βαρείς καπνιστές, έχουν μεγαλύτερη περιγεννητική θνησιμότητα, σε σύγκριση με τα παιδιά πατεράδων μη καπνιστών,καθώς επίσης και μικρότερο βάρος γέννησης. Σίγουρα το πατρικό κάπνισμα έχει μικρότερη επίδραση στο έμβρυο από το μητρικό αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου. Θα είναι ιδανικό για το έμβρυο η μητέρα του όχι μόνο να μην καπνίζει αλλά και να ζει και σε περιβάλλον μη καπνιστών".








Αρθρογράφος: Βρεττάκου

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: