οι πονοι της γεννας


Πολύς λόγος γίνεται για τους πόνους της γέννας.

Απο μικρή ηλικία έχει εμποτιστεί στο μυαλό ενος κοριτισιού η ιδέα οτι η γέννα έχει φρικτούς πόνους που δεν αντέχονται. Απ΄την άλλη, η τηλεόραση παρουσιάζει μια γυναίκα όταν γεννά σαν να βασανίζεται, αφού φωνάζει και δείχνει να βρίσκεται σε απόγνωση. Οι ιστορίες τοκετού που ακούει απο άλλες γυναίκες αφού μεγαλώσει αυτό το κοριτσάκι, συνήθως δεν είναι οι πιο ενθαρρυντικές. Έτσι όταν με το καλό μείνει η ίδια έγκυος πρέπει να αντιμετωπίσει έναν πολύ μεγάλο φοβο. Τους πόνους της γέννας!

Το "κλειδί" για τον φόβο αυτό είναι η ενημέρωση. Όσο πιο καλά ενημερωμένη είναι την ημέρα του τοκετού της, τόσο λιγότερος θα είναι και ο πόνος της. Αυτό εξηγείται ως εξής:

Όταν υπάρχει άγνοια για το γεγονός της γέννας, τότε δημιουργείται φόβος για το άγνωστο, γι'αυτό που θα μας συμβεί. Όσο ο φόβος αυτός καλά κρατεί και ειδικά την ημέρα του τοκετού, τόση μεγαλύτερη είναι η ένταση που δημιουργείται μέσα μας. Αυτή η ένταση προκαλεί σφίξιμο και στρες στους ιστούς μας. Υπάρχει αντίσταση. Με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι μεγαλύτερος.

Η ψυχοσωματική προετοιμασία της εγκύου έχει σκοπό να εξαλείψει την άγνοια και να μας βοηθήσει να συμφιλιωθούμε με τον πόνο.

Είναι ο μοναδικός πόνος στη ζωή της γυναίκας που δεν συνδέεται με κάποιο πρόβλημα.

Ο πόνος του τοκετού προέρχεται απ'το "άνοιγμα" του τραχήλου της μήτρας, που είναι γεμάτος νευρικές απολήξεις και το "άνοιγμα" των οστών της λεκάνης.

Ο πόνος είναι το μέσο που θα χρησιμοποιήσει για να καταλήξει στη γέννα του παιδιού της. Είναι ένα ισχυρό σήμα που μας λεεί: "Σταμάτα οτι κάνεις και πρόσεξε με". Μόλις η επίτοκος βρεί ενα ασφαλές μέρος για να γεννήσει τότε θα είναι η ώρα να επιτρέψει στον πόνο να την βοηθήσει. Το να παλέψει μαζί του είναι άσκοπο και διώχνει τον τοκετό. Αυτό που βοηθά είναι η βαθιά επαφή με τον εαυτό της. Θα τον κάνει συνεργάτη της και θα τον αποδεχτεί.

Αν καταφέρουμε να αφεθούμε στη ροή του τοκετού και δεν αντισταθούμε, φανούμε ταπεινές και συνειδητοποιημένες γι' αυτό που μας συμβαίνει τότε όλα θα είναι καλύτερα.

Το σώμα θα μαλακώσει, και το μωρό θα μπορέσει να περάσει με την λιγότερη δυνατή αντίσταση απ'το στενό πυελογεννητικό σωλήνα της μαμάς.

Όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί εκπαιδευση για να γίνουμε καλύτεροι γονείς.
-------------------------------------------------
Ειρήνη - Αθηνά Αβραμίδου, μαία για τον φυσικό τοκετό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: