ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ


                                    αν θελετε το
                            ''θηλασμος τροπος ζωης'' 
σε ηλεκτρονικη  μορφή
πατήστε εδώ
για να το κατεβασετε!

ΘΗΛΑΣΜΟΣ
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

της Μιρέλλας Μάνεση

διορθωση κειμένου Κωνσταντίνα Γαννιώτη
συνυπογράφει η πιστοποιημενη σύμβουλος γαλουχίας και παιδίατρος Σοφία Αλεβιζάκη


 Ο θηλασμός για το μωρό είναι πολλά πράγματα: Είναι σίτιση, χάδι, ασφάλεια, επαφή, επιβεβαίωση, ζεστασιά, ανάγκη, ηρεμία, καταφύγιο,νανούρισμα... Για τη μαμά, όμως, είναι τρόπος ζωής!
 Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση των γιατρών και η άγνοια των νέων μητέρων, έχουν αναγκάσει την πλειοψηφία των λεχώνων στη χώρα μας να απέχουν απο το θηλασμό. Κάποιος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα του θηλασμού και του τοκετού, είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος.
 Οι μαμάδες παίρνουν συνεχώς λανθασμένες οδηγίες, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε ταχύτατο αποθηλασμό, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και απο τη στιγμή της γέννησης! Γυναικολόγοι, παιδίατροι και μαίες “φοβίζουν” τις μητέρες με άστοχα επιχειρήματα, ενώ συγγενείς και φίλοι λόγω άγνοιας, αγχώνουν ακόμη περισσότερο τη νέα μαμά.
 Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε, πως εδώ και δεκαετίες υπάρχει ένα καλοστημμένο σχέδιο οικονομικών συμφερόντων, το οποίο έχει περάσει στο υποσυνείδητο όλων μας πλέον, την εικόνα του μωρού που πίνει το γάλα του ευτυχισμένο από το μπουκάλι, την εικόνα του μωρού που κοιμάται μόνο του, αδιάκοπα, επι ώρες. Εκφράσεις όπως: “δεν έχω αρκετό γάλα”, “δεν έχω θρεπτικό γάλα”, “το μωρό δεν χορταίνει μόνο με το γάλα μου”, “το μωρό πρέπει να το ταϊζεις κάθε 3 ώρες”, “να το θηλάζεις μόνο 10 λεπτά από το κάθε στήθος” “μετά τη συμπλήρωση ενός έτους, δεν προσφέρει τίποτα ο θηλασμός” είναι μερικά από τα πολλά μαργαριτάρια που ακούγονται συχνά.

ΜΟΛΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΤΕ, ΝΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ. ΖΗΤΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΠΙΣΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΩΝ, Ή -ΑΝ ΚΑΝΑΤΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ- ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ Ή ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΝΗΨΗΣ. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΡΕΜΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΚ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ.

Τελικά τι πρέπει να κάνει μια μανούλα που θέλει να θηλάσει???
Αρχικά πρέπει να ξέρει πως ο μεγαλύτερος μύθος περί θηλασμού είναι η παρακάτω εικόνα

..τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες έως βδομάδες..Με τον καιρό, τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά.


Η αρχή είναι δύσκολη τις περισσότερες φορές και χρειάζεται θέληση και κουράγιο. Οι ορμόνες θα κάνουν πάρτυ, η φροντίδα του μωρού θα φαίνεται σαν εξίσωση τρίτου βαθμού και όλοι γύρω θα γίνουν ξαφνικά ειδήμονες και θα σας λενε τι να κάνετε.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τα συνηθέστερα προβλήματα των πρώτων ημερών είναι το ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, κάπως επώδυνο πρήξιμο των μαστών απο το γάλα που κατεβαίνει (την τρίτη με τέταρτη μέρα μετά τον τοκετό, θα ξυπνήσετε με το στήθος της... Πάμελα!). Μην ακούσετε όποιον προσπαθήσει να σας σας πείσει ότι δεν έχετε αρκετό γάλα.
 Ειδικά τις πρώτες ημέρες της ζωής του παιδιού σας, θα βρεθούν πολλοί να σας “αποδείξουν” ότι το στήθος σας δε βγάζει αρκετό γάλα και ο καθένας για τους λόγους του ,να σας πείσει να δώσετε ξένο γάλα με μπιμπερό. Μην πιστέψετε κανέναν.
 Οι ορμόνες που μεγάλωσαν τόσο καλά το έμβρυο στη μήτρα σας, θα κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους, ώστε με τη βοήθειά σας και του μωρού σας να παραχθεί το πολύτιμο μητρικό γάλα.
 Το δεύτερο πιο σύνηθες πρόβλημα είναι οι πληγωμένες θηλές, κυρίως λόγω της λανθασμένης θέσης θηλασμού του μωρού.
Για να αντιμετωπίσετε το πρώτο πρόβλημα, θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να εδραιωθεί η γαλουχία και θα πρέπει
  • να κάνετε ζεστά μπανάκια ή να βάζετε ζεστές κομπρέσες πολύ συχνά, ενώ παράλληλα θα κάνετε απαλό μασάζ στο στήθος, ώστε να αποσυμφορηθεί. Εξίσου βοηθούν και οι κρύες κομπρέσες.Χρησιμοποιήστε αυτό που σας ανακουφίζει περισσότερο
  • να τινάζετε το στήθος πριν απο το μασάζ ή πριν το γεύμα του μωρού 2-3 φορές.
  • να αποφύγετε τη χρήση θήλαστρου, γιατί αυτό θα δημιουργήσει υπερπαραγωγή
  • να βάζετε το μωρό στο στήθος όσο πιο συχνά μπορείτε, ώστε να αποσυμφορήσει το στήθος σας και να διεγείρει την περαιτέρω παραγωγή
Για να αντιμετωπίσετε το δεύτερο πρόβλημα, πρέπει να κάνετε -εκτός από υπομονή μεχρι να κλείσουν οι πληγές- και τα εξής:
  • να διορθώσετε τη στάση θηλασμού, διότι αυτό δημιούργησε αρχικά το πρόβλημα
  • όσο βρίσκεστε στο σπίτι σας, να είστε γυμνή απο τη μέση και πάνω, ώστε να αερίζονται επαρκώς οι θηλές σας
  • να βάζετε συνεχώς 2-3 σταγονίτσες από το γάλα σας στις θηλές και να το αφήνετε να στεγνώσει επάνω τους, χωρίς να το σκουπίσετε ή να το ξεβγάλετε
  • να αλλάζετε συχνά στάσεις θηλασμού, ώστε να μην πονάτε τόσο
  • να χρησιμοποιήσετε λανολίνη (υπάρχει στα φαρμακεία). Δε χρειάζεται ξέβγαλμα πριν το θηλασμό
  • να βρέχετε το στήθος σας όσο λιγότερο γίνεται, και εφόσον χρειάζεται να το σκουπίζετε με απαλές κινήσεις, χωρίς να το τρίβετε.

ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ


Η μαστίτιδα είναι φλεγμονή του μαστου, που συχνά, αλλά όχι πάντα, μπορει να συνοδεύεται από μικροβιακή λοίμωξη. Εμφανίζεται με πυρετό πάνω από 38,5°C, ρίγη, άλγη τύπου γρίπης και συστηματική νόσο.
 Συνήθως, σε μια περιοχή του στήθους με φραγμένο πόρο έχουμε ερυθρότητα, πόνο και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Μπορεί να προκληθεί από κούραση, πίεση στο στήθος (σουτιεν με μπανέλες κ.ά.), κάποιο φραγμένο πόρο που δεν αποσυμφορήθηκε, απότομο απογαλακτισμό, παράλειψη γευμάτων, υπερπαραγωγή γάλακτος, χρυσίζων σταφυλόκοκκο, ακόμη και από άγχος.
 Για να την αντιμετωπίσουμε ο καταλληλότερος τρόπος είναι ο συχνός θηλασμός, ξεκινώντας από το συγκεκριμένο μαστό. Επίσης κάνουμε μασάζ με τα δάχτυλα (όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα) όσες φορές χρειάζεται τη μέρα, ώστε να αδειάζει το στήθος και να νιώθουμε καλύτερα. Θα πρέπει να ξεκινάμε από την πασχουσα περιοχή και να κατευθυνόμαστε προς τη θηλή (κοινώς....αρμεγμα!) Αν χρειάζεται, μπορούμε μετά το θηλασμό να βγάζουμε γάλα με το χέρι ή το θήλαστρο, αλλά με προσοχή, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή. Το μασάζ στο στήθος ή την άντληση την κάνουμε μέχρι το σημειο που θα 'ελαφρώσουμε'.
 Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε στη μαστίτιδα είναι να κόψουμε ή να περιορίσουμε το θηλασμό. Χρειάζεται ξεκούραση και ζεστα μπανάκια για να απομακρύνεται το γάλα. Κατά το θηλασμό πιέζουμε το σημείο που πονάει και βάζουμε το πιγούνι του παιδιού προς τη φλεγμονή. Πριν το θηλασμό, βάζουμε ζεστή κομπρέσα και μετά το θηλασμό, ένα κρύο επίθεμα. Σαν επίθεμα βοηθάνε και τα φύλλα λάχανου,γιατί έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.(αντενδεικνύονται όταν η μητέρα έχει αλλεργίες στις σουλφοναμίδες.)
 Αν η μαστίτιδα δεν υποχωρήσει μετά από 24 ωρες, τότε ίσως χρειαστεί να πάρουμε κάποια συμβατή με το θηλασμό αντιβίωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του σύμβουλου θηλασμού.

Μόλις τα δύσκολα περάσουν (όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ναι περνάνε!) θα διαπιστώσετε πως ο θηλασμός ειναι μια διαδικασία απόλαυσης και δεσίματος, με αμέτρητα οφέλη τόσο για το μωρό, όσο και για τη μαμά!

ΜΥΘΟΙ - ΛΑΘΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι λανθασμένες οδηγίες δίνονται συνήθως από επαγγελματίες υγείας. Γι' αυτό το λόγο η μέλλουσα μανούλα πρέπει να είναι ενημερωμένη και προετοιμασμένη να ακούσει τα πάντα. Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι είναι οι εξής:

1. Δεν έχεις αρκετό γάλα -> Το να μην έχει όντως η μητέρα γάλα είναι κάτι πολύ σπάνιο και οφείλεται σε συγκεκριμένο ορμονικό πρόβλημα υγείας, που διαγιγνώσκεται μόνο με εξετάσεις και όχι...οπτικά ή με ψηλάφηση μαστού. Υπάρχουν όμως και άλλου τύπου προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπαρκή γαλουχία. Στην πραγματικότητα ο χρυσός κανόνας του θηλασμού είναι “ΌΣΗ ΖΗΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ”. Το στήθος μας μετά την εδραίωση του θηλασμού δεν είναι πια συνεχώς πρησμένο και βαρύ, ενώ το μωρό πίνει το γάλα του μια χαρά. ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΛΙΓΟΣΤΕΨΕ ΤΟ ΓΑΛΑ. Το στήθος δεν είναι αποθήκη ούτε σάκος όπου συλλέγεται το γάλα, αντιθέτως είναι αδένας, ο οποίος παράγει γάλα κυρίως την ώρα που θηλάζει το μωρό.
                                             

2. Δε χορταίνει το μωρό -> αυτό συνήθως το ακούμε όταν το μωρό κλαίει ή όταν το μωρό θέλει συνεχώς στήθος. Το μωρό μας κλαίει για πάρα πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα, γιατί πεινάει, θέλει αγκαλιά, θέλει νανουρισμα ή παρηγορία, κρυώνει ή ζεσταίνεται, έχει πονάκια, βαριέται, φοβάται κ.ά. Το κλάμα του είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσει μαζί μας. Για τους ίδιους λόγους που κλαίει, μπορεί να θέλει και την άμεση επαφή με τη μαμά του, δηλαδή το στήθος της.Τους πρώτους μήνες της ζωής του προτιμάει να είναι κολλημένο στο στήθος νύχτα-μέρα και αυτό είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό! Άλλωστε, πριν από λίγο καιρό, ήταν ακόμη μέσα στην κοιλίτσα της και ήταν ένα με τη μαμά του. Δε μπορεί να την αποχωρηστεί τόσο γρήγορα. Ένας ακόμη λόγος που το μωρό ζητά συνεχώς το στήθος, μπορεί να είναι και το άλμα ανάπτυξης
τα άλματα ανάπτυξης
είναι συγκεκριμένες
περίοδοι -κυρίως τον πρώτο χρόνο-
όπου το μωρό επειδή αναπτύσσεται απότομα,
θηλάζει συνεχώς. Το στήθος της μαμάς
φαίνεται τελείως άδειο, μέχρι
που προσαρμόζεται στην
νέα πιο απαιτητική
παράγωγη

2. Να ταϊζεις το μωρό κάθε τρείς ώρες ->είναι μία από τις χειρότερες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει κανείς... Όπως είπαμε ένα μωράκι χρειάζεται το στήθος της μαμάς του για πολλούς λόγους και όχι μόνο για να φάει. Επίσης ένα νεογέννητο τρώει πολύ περισότερες φορές απο 8 ανά 24ωρο! Η συγκεκριμένη συμβουλή είναι η αιτία που πολλές μαμάδες οδηγήθηκαν σε αποθηλασμό, χωρίς να το θέλουν, καθώς το στήθος τους δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις ανάγκες του μωρού (ανεπαρκής ζήτηση με μεγαλύτερη προσφορά) και αναγκάστηκαν να δώσουν ξένο γάλα. Ακόμα και τότε, όμως, το πρόβλημα διορθώνεται και μπορεί να γίνει επαναγαλακτισμός.

3. Να δίνεις στο μωρό συμπλήρωμα για να είσαι σίγουρη πως χορταίνει -> όπως εξήγησα παραπάνω, αυτή η τακτική οδηγεί σε αποθηλασμό. Επίσης ένα μωρό κάτω των 2 μηνών μπορεί να πάθει 'σύγχυση θηλών' με αποτέλεσμα να αρνείται το στήθος (από το οποίο το γάλα βγαίνει με κόπο) και να θέλει μόνο το “εύκολο” μπιμπερό. Υπαρχουν μαμάδες που, λόγω της σύγχυσης θηλών, το μωρό δεν ξαναέπιασε στήθος και αναγκάστηκαν να βγάζουν με το θήλαστρο το γάλα τους σε όλα τα γεύματα του μωρού για όσο καιρο θέλησαν ή μπόρεσαν να θηλάσουν. Είναι τόσο κουραστικό που θα μπορούσε κανείς να τις πει ηρωίδες! Σύγχυση θηλων σε ένα μωρό προκαλεί και η χρήση πιπίλας πριν το μωρό κλείσει τους 2 μήνες. Μετά είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά.

4. Να δίνεις το βράδυ συμπλήρωμα ώστε να ξεκουράζεσαι ->άραγε είναι πιο κουραστικό να πάρεις το μωρό δίπλα σου ενώ κοιμάσαι και να το θηλάσεις ξαπλωμένη και να ξανακοιμηθείς, από το να σηκωθείς, να αποστειρώσεις, να ανακατέψεις, να ζεστάνεις, να ταϊσεις, να ξανακοιμηθείς (εάν μέχρι τότε δεν έχεις ξαγρυπνήσει...)?

5. Να ταίζεις το μωρο σου μόνο 10 λεπτα από το κάθε στήθος -> σύνολο δηλαδή το πολύ 20 λεπτα... Μα είπαμε: ΟΧΙ ΡΟΛΟΓΙΑ! Δε γεννήσαμε χρονόμετρα, αλλά μωρά... Αυτή η τακτική θηλασμού οδηγεί σε πεινασμένα, στεναχωρημένα και θυμωμένα μωρά χωρις ουσιαστικά να υπάρχει λόγος.


6. Για όσο θηλάζεις, δεν κάνει να τρώς κρεμμύδι, σκόρδο, μπροκολο (και ό,τι άλλο μπορεί να ακούσετε) -> άλλη μια συνηθισμένη μπούρδα που κάνει τη ζωή των μαμάδων δύσκολη και ποτέ δεν κατάλαβα το γιατί. Η μόνη περίπτωση όπου μια μαμά πρέπει να κόψει συγκεκριμένες τροφές, είναι αυτή που το μωρό έχει κάποια τροφική αλλεργία. Αυτο θα φανεί στην πορεία, παρατηρώντας τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του μωρού, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες του παιδιάτρου (που καλό θα είναι να σιγουρευτείτε πως εχει όντως γνώσεις γύρω από το θηλασμό και τον υποστηρίζει στην πράξη)

7. Όταν θηλάζεις δε βάφεις νύχια και μαλλιά, δεν πας οδοντίατρο για καθαρισμό ή σφράγισμα, δε δίνεις αίμα -> όλα αυτά μπορείτε να τα κάνετε και σπάνια θα βρείτε οδοντίατρο και νοσοκόμα που να το γνωρίζουν. Οι έρευνες που έχουν γίνει για τα παραπάνω δείχνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Καλό είναι βέβαια να μην κάνουμε ντεκαπάζ κάθε μέρα και όλα να γίνονται με μέτρο...Σύμφωνα με τη La Leche League (Σύνδεσμος Θηλασμού) η αιμοδοσία στις θηλάζουσες μητέρες είναι ένα λίγο αμφιλεγόμενο θέμα και επιτρέπεται 9 μήνες μετά το τοκετό

8. Όταν θηλάζουμε δεν παίρνουμε φάρμακα -> στην πραγμάτικότητα υπάρχουν φάρμακα συμβατά ή ασύμβατα με το θηλασμό. Το αν κάποιο φάρμακο είναι συμβατό και ασφαλές κατά το θηλασμό, μπορείτε είτε να το ελέγξετε εδώ http://www.e-lactancia.org/ ή απλά να πάρετε τηλέφωνο κάποιο συμβουλο θηλασμού και να ρωτήσετε.

9. Όταν θηλάζουμε δεν κάνει να τρώμε γλυκά -> το μωρό θα πάρει από το σώμα μας -μέσω του γάλακτος- ό,τι ακριβώς χρειάζεται. Οπότε τα γλυκά δεν το επηρεάζουν άμεσα και γενικά η κακή διατροφή βλαπτει κυρίως τον εαυτό μας! Και εδώ ισχύει ο κανόνας “όλα με μέτρο”.

10. Τις πρώτες 2 μέρες το μωρό χρειάζεται συμπλήρωμα γιατί το στήθος σου έχει μόνο κάτι σταγόνες -> αυτές οι “σταγόνες” είναι το περίφημο και πολύτιμο πρωτόγαλα! Ό,τι πιο σημαντικό για το νεογέννητο, γεμάτο αμέτρητα απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή του ολόκληρη τα οποία δεν θα ξαναβρεί ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ. Σαν ποσότητα είναι υπεραρκετό, καθώς το στομαχάκι του νεογέννητου εχει χωρητικότητα μόλις μια κουταλιά της σούπας, αλλά και αναντικατάστατο.

11. Το νεογέννητο κλαίει, άρα πεινάει, δώσε μπουκάλι και μην το τυραννάς -> Το μωρό στην πραγματικότητα κλαίει γιατί από τη γαλήνη και τη θαλπωρή στην κοιλίτσα που το φιλοξενούσε για όλη του τη μέχρι τότε ζωή, ξαφνικά βρέθηκε σε έναν κόσμο γεμάτο φασαρία, φως, κρύο και συνήθως (δυστυχώς στην τριτοκοσμική Ελλάδα...) μακριά από τη μαμά του επί ώρες για να καθαριστεί και να ζυγιστεί (!!!) Είναι οι συνηθισμένες κινδυνολογίες που γεμιζουν τυψεις και φόβους τη λεχώνα. Μαζι με την συγκεκριμένη ατάκα πάει πακετάκι και η έχασε πολύ βάρος δεν φτάνει το γάλα σου, δώσε ξένο”. Τα ακούμε κυρίως από παιδιάτρους, μαίες, γυναικολόγους κ.ά. όταν είμαστε στο μαιευτήριο. Το πώς απαντάμε είναι θέμα της καθεμιάς από μας...

12. Μη θηλάζεις το μωρό σου μετά τους 12 μήνες, γιατί θα το κάνεις μαμόθρευτο -> αυτό το ακούμε συνήθως από συγγενείς και φίλους. Η αλήθεια είναι πως προσπαθώντας να απομακρύνουμε όσο γίνεται το μωρό μας και να το πιέσουμε να γίνει ανεξάρτητο, πριν εκείνο νιώσει έτοιμο, οδηγούμαστε στο αντίθετο αποτέλεσμα: Δημιουργούμε ένα εξαρτημένο παιδί, με συναισθηματικές ανασφάλειες, με κενά και παλινδρομήσεις. Αντίθετα, το δυόμιση ετών νήπιο που καταφεύγει στο στήθος μετά τον παιδικό σταθμό και αποφασίζει εκείνο πότε θα σταματήσει το θηλασμό, είναι πιο σίγουρο ότι θα γίνει ένα παιδί κοινωνικό, με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, ασφαλές και με αυτοπεποίθηση

13. Να δίνεις νερό στο μωρό σου γιατί διψάει και χαμομήλι όταν έχει πονάκια -> ένας σοβαρός παιδίατρος θα σας πει σίγουρα ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πιει το μωράκι νερό πριν ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές και συγκεκριμένα κρέας (μετα τον έβδομο μήνα). Ο λόγος είναι ότι το μωρό μπορεί να πάθει υπονατριαιμία, δηλαδη δηλητηριαση από το νερό. Το χαμομήλι απαγορεύεται επίσης, καθώς το μητρικό γάλα έχει ό,τι χρειάζεται το μωρό ακόμα και για τους κολικούς.

              Όταν έρθει η ώρα του μωρού σας
να πιει χαμομήλι, δηλαδή μετά τον έκτο μήνα, όπου
θα έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές, να προτιμήσετε το κλασικό χαμομήλι.
Τα γνωστά παιδικά ροφήματα σε σκόνη (κίντερτε κ.ά.)
μπορεί να έχουν πολύ ωραία γεύση,
αλλά για τα μωρά μας είναι ό,τι
χειρότερο καθως περιέχουν
παρα πολλή ζάχαρη.


Το χαμομήλι του μωρού
δε χρειάζεται ζάχαρη, αφού το μωρό δε γνωρίζει
τη γεύση του γλυκού,
ώστε να του λείπει,
αλλά ούτε και μέλι, διότι απαγορεύεται
                   να δοθεί στο μωρό πριν τη
                      συμπλήρωση ενός έτους

14. Όταν το μωρό σου ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές, να αρνείσαι το στηθός για να τρώει περισσότερο και σιγά σιγά να αντικαταστήσεις γεύματα θηλασμού με γεύματα φαγητού -> συμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βασικη τροφή του μωρού τον πρώτο χρόνο είναι ο θηλασμός. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αρνούμαστε το στήθος στο μωρό, προκειμένου να φάει φαγητό. Είναι μια λάθος τακτική που μόνο προβλήματα δημιουργει στη σχέση μας με το παιδί μας! Τα γεύματα φαγητού δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα γεύματα θηλασμού, αλλά να τα συμπληρώνουν όσο θέλει το μωρό. Αν ζητάει πριν ή μετα το φαγητό θηλασμό, ασφαλώς και πρέπει να του δίνουμε στήθος και αυτό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, ούτε στο θηλασμο, ούτε στην εκπαίδευσή του στο φαγητό


ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΝΟΝΕΣ!
  • ΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ, ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΠΟΘΗΛΑΣΜΟ: ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ,ΔΕΝ ΑΡΝΟΥΜΑΙ
  • ΑΚΟΥΩ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΟΥ
  • ΚΑΛΥΠΤΩ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ
  • ΞΕΧΝΑΩ ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
    ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

    ΣΤΑΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ
    Υπάρχουν διάφορες ενδεικτικές στάσεις θηλασμού, αλλά στην πραγματικότητα οι καλύτερη είναι αυτή που βολεύει τη μαμά και το μωρό τη συγκεκριμένη στιγμή!



Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι το σωστό πιάσιμο της θηλής ωστε να μην τραυματιστεί.Για να γίνει αυτό πρέπει να φέρουμε το μωρό στο στήθος την ώρα που το στοματάκι του είναι τελείως ανοιχτό και να πιάσει τη θηλή και μέρος απο τη θηλαία άλω (το σκούρο γύρω απο τη ρόγα).Επίσης τις πρώτες βδομάδες προσέχουμε να είναι ανοιχτή η μυτούλα του μωρού και να μην πιέζεται πάνω μας ώστε να αναπνέει.

Φέρνουμε το μωρό
προς το στήθος και
όχι το στήθος προς
το μωρό

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού έχει ως σκοπό να βοηθήσει τις μητέρες που θηλάζουν και να τις στηρίξει σε κάθε τους βήμα. Οι καθιερωμένες μηνιαίες συναντήσεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας και άλλων πόλεων είναι μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να λύσουμε απορίες, να ζητησουμε βοήθεια, να μάθουμε για το θηλασμό και να δανειστούμε βιβλία.Για τα μικρά είναι ένας τέλειος παιδότοπος! Βέβαια η βοήθεια των συμβούλων θηλασμού παρέχεται δωρεάν οποιαδήποτε στιγμή τη χρειαστείτε, αρκεί να επικοινωνήσετε με το σύνδεσμο.
 Οι σύμβουλοι θηλασμού (LLLI) είναι μητέρες από τον Σύνδεσμο θηλασμού Eλλάδος που έχουν θηλάσει και έχουν αποκτήσει και σχετική εκπαίδευση. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210 6003249 και η ιστοσελίδα του Συνδέσμου http://www.lllgreece.org/.
Θα βρείτε τις LLLI εδω http://www.lllgreece.org/symbouloi

Μπορείτε όμως να βρείτε και επαγγελματίες υγείας όπως μαίες , γυναικολόγους και παιδίατρους, που ειδικεύονται στο θηλασμό (πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας -IBCLC)
θα τους βρειτε εδω http://pediatros-thes.gr


ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αν θηλάζετε και ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στη δουλειά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψετε το θηλασμό ή να χρησιμοποιήσετε ξένο γάλα, για όσο θα λείπετε. Πάρα πολλές γυναίκες συνεχίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό χρησιμοποιώντας θήλαστρο και δημιουργώντας την προσωπική τους τράπεζα γάλακτος. Άλλωστε από τον έκτο μήνα, που το μωρό αρχίζει σιγά σιγά να τρέφεται και με στερεές τροφές, όλα είναι πιο εύκολα. Επειδή όμως, η όλη διαδικασία χρειάζεται κάποια προετοιμασία, καλό θα είναι τουλάχιστον ένα μήνα πριν ξεκινήσετε τη δουλειά ή χρειαστεί να λείψετε, να έρθετε σε επαφή με έναν/μια σύμβουλο θηλασμού, ώστε να σας ενημερώσει και να σας βοηθήσει σχετικά με τη χρήση του θήλαστρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενημερωθείτε απο το διαδίκτυο (internet). Μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών είναι η ιστοσελίδα http://www.mitrikosthilasmos.com/.






ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Πολλoί γονείς αλλά και γιατροί ανησυχούν υπερβολικά για το βάρος των μωρών. Τα βιβλιάρια υγείας της Έλλάδας δυστυχώς έχουν μόνο τις καμπύλες ανάπτυξης μωρών που πίνουν γαλα σε σκόνη, ενώ οι συγγραφείς έχουν παραλείψει αυτές των μωρών που θηλάζουν.
 Έτσι πολλοί γονείς παραπλανώνται και ανησυχούν αδικα, ακόμα και κατηγορούνται άδικα από τον/την παιδίατρο, ότι δεν προσέχουν τη διατροφή των παιδιών.  Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν την τάση να παίρνουν βάρος γρήγορα τους πρώτους 3-4 μήνες, αλλά γενικά είναι πιο αδύνατα μέχρι τον 12ο  μήνα, σε σχέση με τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα.
 Το 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) δημοσίευσε νέες καμπύλες ανάπτυξης για παιδιά 0-59 μηνών, βασισμένες όχι στο πώς μεγαλώνουν τα παιδιά, αλλά στο πώς θα έπρεπε να μεγαλώνουν.




Δεν μας νοιάζει το ακριβές σημείο της καμπύλης, όπου θα είναι ένα παιδί, αρκεί να βρίσκεται μεταξύ των ορίων της χαμηλότερης και της υψηλότερης καμπύλης κάθε διαγράμματος. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως ένα παιδί το οποίο βρίσκεται πάνω απο τη μεσαία καμπύλη είναι πιο υγιές ή καλύτερα ανεπτυγμένο από ένα άλλο που βρίσκεται πιο κάτω.
 Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και οι καμπύλες είναι απλά ένα εργαλείο των παιδιάτρων, ενδεικτικό της σωματικής κατάστασης και του ρυθμού ανάπτυξης ενός παιδιού, αλλά όχι απόλυτο.

ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ!
Είναι άνετο, ωραίο, ασφαλές και πρακτικό για το θηλασμό. Κάνουν για όλες τις ηλικίες και κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, σχέδια και υφάσματα. Έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε

πληροφορίες θα βρείτε απο το διαδίκτυο ή από έμπειρες στο θέμα μαμάδες!

ΤΑ ΜΩΡΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ”        

7 σχόλια:

S.Alevizaki, ibclc είπε...

Συγχαρητήρια, πολύ καλογραμμένο άρθρο,θα βοηθήσει σίγουρα πολλές μαμάδες.Μια μικρή επισήμανση:η καμπύλη ανάπτυξης του CDC που παραθέτετε δεν είναι ταυτόσημη/ ισοδύναμη με τη καμπύλη ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και θα μπορούσε να δημιουργήσει σύγχυση.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό!

Unknown είπε...

ευχαριστω θα το διορθωσω!!!!

Mireille είπε...

πολύ καλό άρθρο! και εμείς θηλάζουμε ακόμα, είμαστε 13 μηνών και συνεχίζουμε όσο μπορούμε.
http://kiddilemma.blogspot.gr/

Katerina Kappou είπε...

Έγραψες πάλι!!! Ουσιαστικό και απόλυτα χρήσιμο! Ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτεις (πού τον βρίσκεις? πώς τα καταφέρνεις? μήπως να γράψεις ένα άρθρο και γι' αυτό???)
xxx

Unknown είπε...

xexe!!
ειναι πιο παλιο αυτο αγαπη! οταν ειχα μονο την ιριδα
το ειχαμε τυπωσει και μοιρασει κιολας :)

(απλα κοιμαμαι συνηθως το πρωι :P)

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλο και χρήσιμο άρθρο!